Baby og barn

Mange velger i dag å ha nyfødtfotografering av babyen sin, men det flere stadier i babyens første år hvor det er fint å ta bilder. Jeg skiller på nyfødtfotografering og babyfotografering. Nyfødtfotografering bør gjøres før babyen er 14 dager gammel og babyen skal sove. Les mer om denne type fotografering her.

Når babyen er mellom 14 dager og 3 mnd er de gjerne i et slags mellomstadiet. Det er vanskeligere å få til de typiske nyfødtbildene og de er ofte ikke sterke nok til klassiske babybilder hvor de ligger på magen og holder hodet sitt oppe av seg selv.  Har du ikke hatt nyfødtfotografering av babyen din, men ønsker babybilder anbefaler jeg å få det gjort når de er mellom 3 og 7 mnd. Her er det viktig at du har tenkt over hva slags type bilder av babyen din du vil ha. Vil du ha det klassiske ligge på magen på bildet eller vil du ha sittebilder? For liggebilder anbefaler jeg å komme på fotografering mellom 3 og 6 mnd og for sittebilder mellom 7 og 8 mnd.
Jeg har også en populær pakkeløsning som heter «Mitt første år». I den kommer dere til fotografering når babyen er nyfødt, 4 mnd, 8 mnd og 1 år. Denne passer for de som ønsker å få dokumenter utviklingen til babyen i løpet av det første året.

Det er selvfølgelig ikke bare babyer jeg fotograferer.  Jeg fotograferer mer enn gjerne de eldre barna også. Om de er 1 år eller 11 år spiller ingen rolle.
Det som har noe å si her er tidspunktet på dagen jeg fotograferer. Babyer og små barn er oftes mest opplagt på morgen eller formiddagen. Jeg fotograferer i hovedsak barn mellom 09.30 og 14.00. Det er ingen god ide å fotografere på ettermiddagen eller om de har vært i barnehage først. Barn er ofte slitne etter dagens inntrykk så selv om de er strålende blide hjemme i deres trygge omgivelser kan det fort bli litt overveldene å komme til fotografering sent på dagen. Bestill derfor tid til fotografering på et tidspunkt hvor babyen/barnet ikke normalt sover. Dette er selvfølgelig ikke viktig for de eldre barna (7 år og oppver) eller ungdommer.

Fotograferingen skjer i mitt studio i Moveien 90. Dersom det på forhånd har dukket opp noe som gjør at timen ikke passer likevel, ta kontakt for endring av tid så raskt som mulig. For timer som ikke er endret før kl. 08.30 samme dag vil det tilkomme et gebyr på 750 kr. (Gjelder ikke akutt sykdom) Jeg ber om at det møtes til den oppsatte tiden. Kommer man før er det sannsynlig at jeg er opptatt med en annen timeavtale og døren er stengt.

Jeg setter av 1 time til dere. Selve fotograferingen er som regel unnagjort på rundt 40 min, men det er lagt inn tid til å bli kjent, skifting av oppsett, klær o.l. Det hender at noen barn synes det er litt skummelt å komme til fotografen og noen barn er også mer sjenerte enn andre. Disse bruker litt lengre tid på bli varme i trøya. Da bruker jeg også naturlig nok litt mer tid på å bli kjent med barnet/barna før jeg starter å fotografere. Er det søsken og det kun er den ene som er litt reservert tar jeg gjerne noen bilder av det barnet som ikke er skeptisk til og begynne med. Da får søster eller bror se at den andre har det gøy og får forhåpentligvis etter hvert lyst til å bli med selv også. Dersom barnet virkelig har bestemt seg for at dette ikke er noe gøy og ingen av triksene for å lirke og lure frem et godt uttrykk virker, avbryter jeg fotograferingen og dere får komme tilbake en annen dag. Jeg vil aldri presse et barn til å gjøre noe han eller hun ikke vil. Det kommer det ikke noe godt ut av. De skal heller ikke sitte igjen med en negativ opplevelse av fotograferingen, så da er det mye bedre å gi det en ny sjanse en annen dag.  Jeg tar ikke noe ekstra betalt for dette. Det samme gjelder om barnet har hatt en dårlig natt, er syk eller på vei til å bli syk. Da er det mye bedre å si i fra til meg, så finner vi en ny time. Det er ingen, verken barn eller voksne som synes det er noe gøy å bli tatt bilde av når man er syk. La de derfor slippe det. NB! husk å endre dette innen kl. 08.30 samme dag

Ønsker du fotografering ute? Ikke noe problem. Jeg gjør mer en gjerne det også! 

Priser

Baby mellom 3  og 7 mnd – 950 kr inkludert 1 bilde i 14×18 cm (Mitt første portrett, cirka 20-30 min)
Barn fra 8 mnd og oppover – 1600 kr
Barn + søsken/familiefotografering – 2200 kr

Bildeprodukter kommer utenom. Prisene finner du her: PRISLISTE

Mitt første år fra 7000 kr
Fotografering ved nyfødt, 4 mnd, 8 mnd og 1 år
Inkluderer 4 bilder i 15×15 cm i enkel treramme i sort, hvit eller brun
Visnings/bestillingstimer underveis eller etter siste fotografering
Øvrige bildeprodukter kommer utenom

Pakken betales ved første nyfødtfotograferingen.

For mer informasjon om Mitt første år, trykk her.

Nedenfor vil du finne noen kjekke tips som er lurt å lese gjennom før dere kommer til fotografering.

Klesvalg
De aller minste fotograferer jeg som regel med minst mulig klær. Ofte bare i en shorts, skjørt, tutu eller en bleiskjuler. Sittende babyer og større barn kan gjerne ha litt mer klær. Jeg anbefaler alltid klær uten så mye mønster store trykk o.l.  Skal det være flere med på bildet er det fint at plaggene matcher hverandre. De behøver ikke være helt i samme farge, men hold deg gjerne til samme fargetoner og unngå store kontraster. Tenk også gjerne på hvordan dere har det hjemme når dere velger klær til barna. Skal dere ha et stort bilde på veggen er det fint at fargene i bildet står til interiøret rundt bildet. Skal man ha et album med med en serie bilder kan det være tøft at det er en farge som går gjennom i hele serien. Fra alt til omslaget på albumet til klær og rekvisittene som blir brukt underveis.  Dere kan gjerne ha med skift også, men erfaringsmessig er det nok med 1-2 skift. For eksempel et hverdagsantrekk og et litt mer pyntet. Blir det for mye skifting blir barna lei.

Rekvisitter
Bruk av rekvisitter varierer fra kunde til kunde etter deres ønsker. Jeg har kasser, små stoler, krakker, bamser, tepper, hårbånd osv til utlån i studio, men dersom det er noe spesielt dere ønsker ta dette med. Det kan være egen barnestol, dukkevogn, biler til å sitte på osv. Har barnet en favorittbamse eller et koseteppe, ta med det også. Det gir bildene et enda mer personlig preg.  Smykker og armbånd er fint både til babyer og de større barna. Er du usikker på hva man kan bruke er det bare å ta med det du lurer på, så ser vi hva vi ender opp med å bruke underveis i fotograferingen.

Forberedelser
For barna som er såpass store at de skjønner litt mer om hva som foregår må dere gjerne fortelle om hvor dere skal og hva som skal foregå, men prøv å unngå å si:
– Nå skal vi til fotografen og da må du smile pent.
– Hvis du smiler pent til fotografen så skal du få godteri.
Ordet smil er et forbudt ord på barnefotograferinger. I de aller fleste tilfelle får man da et påtvunget uttrykk. Jeg har mange triks klare i ermet for å få frem ekte smil og uttrykk uten å be de direkte om det.  Ha gjerne med litt drikke og litt frukt på lur som kan taes frem dersom barnet trenger en pause underveis. Prøv å unngå godteri. De blir da ofte mye mer opptatt av dette enn å fortsette å ta bilder.
Når dere skal prate med barna om det som skal foregå, fortell de heller gjerne at i dag skal dere til en fotograf og hun heter Elisabeth. Der skal vi ha det gøy, og hun skal ta fine bilder av deg/dere/oss.  Mange av jentene synes det er veldig gøy at huset er lilla og at jeg har en rosa vegg og disk i butikken så dette kan være en morsom detalj å fortelle dem. Jeg har flere «assistenter» som jeg bruker under fotograferingen. Det er blant annet to flodhester, Herr og Fru Flode og sjiraffen Laffen.
De finner stadig på mye tull og tøys de aller fleste barna liker disse skøyerne. Som selvfølgelig er kosedyr.

Sørg for å ta en god runde med en vaskeklut i ansiktet før fotograferingen. Snørr, melk og grøt har en tendens til å feste seg og synes ekstra godt på bildene. Tomatsaus gir også en litt uheldig effekt om det er noen rester igjen av det.

Minner for livet

 

Profesjonell portrett- og bryllupsfotograf